主页 > T绿生活 >用 Facebook 新功能隐藏个人资讯唔俾 Ex 睇到用

用 Facebook 新功能隐藏个人资讯唔俾 Ex 睇到用

用 Facebook 新功能隐藏个人资讯唔俾 Ex 睇到用

即係咁,今时今日拍拖同分手,都要喺 Facebook 昭告天下嘅,分手后唔想睇到个 Ex 嘅消息,更重要嘅係唔想畀佢知自己终于自由鸟其实好滚动。于是,Facebook 就推出一个新功能「Take a Break」,如果阁下喺手机度将感情状况由「In a relationship」转做其他,就可以利用小工具,快速更改同 Ex 嘅私隐设定;重点係唔使 Block 或 Unfriend 对方,凡事留一线(惊佢嬲起上嚟一哭二闹三上吊啦)。

用 Facebook 新功能隐藏个人资讯唔俾 Ex 睇到用 用 Facebook 新功能隐藏个人资讯唔俾 Ex 睇到用

「Take a Break」等阁下可以喺手机即时设定你同个 Ex 两个人之间嘅私稳设定,包括限制对方嘅 Post 喺自己嘅 Newsfeed 上出现、相片 Tagging 建议唔再出现佢个名等等。新工具入面嘅两大功能绝对实用,其一係将自己嘅 Status、相片同影片等任何更新隐藏,剩係唔畀个 Ex 睇到,除非你自己 Tag _ her、设为公开或 Share 畀共同朋友。

咁样对方就唔会知你最近去咗边、同边个一齐玩啦。其二,你可以提升旧 Post 嘅私隐度,甚至将 Tag 咗 Ex 嘅所有旧帖直接设定为只有被 Tag 嘅人先见到,有咩好处?你唔会加新 Tag,咁……你懂的。

相关推荐